24 Sedam – Oblakoder koji se okreće i sam proizvodi struju

U gradu u kojem arhitekte ne moraju da sputavaju svoju maštu

Već smo navikli da iz Dubaija stižu arhitektonska rešenja koja su veoma specifična i smela. Neka od impozantnih zdanja imali smo prilike da gledamo i u holivudskim spektaklima poput “Nemoguće misije” sa Tomom Kruzom koja je snimana na čuvenoj Burdž Kalifi koja oduzima dah sa svojih 823 metara visine.

Pogledom na planove za izgradnju novog oblakodera iza kojeg stoji tim arhitekti iz Hayri Ataka Design studio, možemo  konstatovati da se taj trend nastavlja. Inspirisan vetrenjačama, novo dizajnesko čudo podseća na kadrove iz naučnofantastičnih  filmova.

Pored neobičnog izgleda, ova pametna zgrada od tri celine koje podsećaju na trake, okretaće se oko svoje ose uz pomoć snage vetra, što za cilj ima da objekat samostalno proizvodi struju dovoljnu za svoje potrebe. Ukoliko vetar izostane, kreatori su se pobrinuli da se zgrada rotira na svakih 48 sati. Benefiti su višestruki. Rotiranjem se stanarima omogućava pogled na Dubai u svim pravcima.

Još se ne zna tačan datum kada će početi gradnja ovog oblakodera, ali nema sumnje da će se po završenoj gradnji, naći na listi arhitektonskih čuda sveta.