Blikk – Ebben a lélegzetelállító hotelben bárki szívesen eltöltene pár napot

Forsand — Lélegzetelállító hotelt terveztek a norvégiai Szószék-sziklára. A különleges épület terveit az isztambuli Hayri Atak Architectural Design Studio készítette.

A tervezőiroda úgy álmodta meg remekművét, hogy a hotel tökéletesen beilleszkedjen a sziklás környezetbe.

Az ötemeletes Cliff Concept Boutique Hotel egy tetőtéri bejáraton át lenne elérhető, amely egyben megfigyelőközpontként is funkcionálna. Az extravagáns épületben kilenc szoba, egy étterem és egy kávézó kapna helyet. A szobákat a kőfalba vájnák, a teraszok pedig a szikla formáját követnék. A hotel lakóinak így csodás, panorámás kilátásuk nyílna a szikla alatti fjordra. A tervek szerint az épületet kiegészítené egy üvegfalú függőmedence is.

– A Szószék-szikla az egyik legizgalmasabb hely a világon. Egy barátom küldött pár fotót a szikláról, amit norvégiai körútjuk alatt örökített meg. A fényképeket épp a gigantikus szikla csúcsa mögül készítette. Megálmodtam, milyen lenne a csúcson élni, és ezt az élményt szerettem volna valóra váltani – mondta az Insidernek Atak, a tervezőiroda építésze.

A meghökkentő projekt megvalósítása azonban egyelőre várat magára. A geológusok ugyanis komolyan aggódnak a szikla stabilitásáért. A plató közepén van egy fél méter széles és több méter mély repedés, amely egyre csak nőhet. A repedés mindkét oldalába szögeket vertek, hogy így tudják mérni, idővel mennyit változik a nagysága, a legutóbbi mérés során 2-3 millimétert növekedett a rés. A Norvég Geológiai Intézet jelenleg komolyabban vizsgálja a szikla állapotát. Helikopterről figyelik a sziklát minden oldalról, és 3D-s modellel próbálják meghatározni a stabilitását.

Hogy valaha is elkészülhet-e az épület, az egyelőre rejtély.

Kétszázezer turista évente

A Szószék-szikla a hotel nélkül is felkapott turistalátványosság. A meredek sziklafal 604 méter magasan emelkedik a Lyse-fjord fölé, a tetején pedig egy körülbelül 25×25 méteres platóról lehet lélegzetelállító fényképeket készíteni. Évente mintegy kétszázezer turista látogat el a sziklára, hogy gyönyörködjenek a táj szépségében.