Slobodna Bosna – Turski projekt u New Yorku oduzima dah, pogledajte kako će izgledati najmoderniji neboder na svijetu, visok čak 210 metara

Konceptualni neboder u naučnofantastičnom stilu visok je 210 metara, a njegove uvijene strukture nalik cijevima, izgledaju kao da su “namotane” unutar okvira koji uistinu oduzima dah.

Turski arhitekt Hayri Atak dizajnirao je veličanstvenu građevinu pod nazivom “Sarcostyle Tower”, a prema njegovoj ideji, smjestio bi je na obalu Donjeg Manhattana u američkom New Yorku.

Konceptualni neboder u naučnofantastičnom stilu visok je 210 metara, a njegove uvijene strukture nalik cijevima, izgledaju kao da su “namotane” unutar okvira koji uistinu oduzima dah.

– Htjeli smo zgradu učiniti sličnom živom organizmu. Ime ‘Sarcostyle’ dolazi od naziva za niti koje čine mišićna vlakna u tijelu. Zgrada se iznutra uvija i okreće se, baš kao i oni – objasnio je arhitekt Atak.

Iz njegovog “Hayri Atak Architectural Design Studija” nisu otkrili koliko bi stajala izgradnja spomenutog “amorfnog” projekta.

Inače, ista kompanija svojevremeno je dizajnirala i hotel koji prkosi gravitaciji te “visi” s ruba 1.982 metra visoke litice Preikestolen u Norveškoj, a ima i bazen sa prozirnim dnom koje “gleda” u ponor fjorda Lysefjord.